Home » » Kuhinjske zamke pune bakterija kojih se treba čuvati

Kuhinjske zamke pune bakterija kojih se treba čuvati

Written By Admin on srijeda, 16. siječnja 2013. | 04:54


Kuhinja ne može sterilna, naposljetku to nije niti cilj, no obratite pozornost na mjesta u kuhinji gdje se razvijaju uzročnici brojnih bolesti

Različite bakterije, virusi, drugi mikroorganizmi, gljivice i plijesan dio su naše svakodnevnice. Nalaze na nama, u nama i svugdje oko nas. Nitko od nas ne živi u sterilnim uvjetima, niti da je to moguće ne bi bilo zdravo. Naime, naš organizam od rođenja mora razvijati imunitet upravo na štetne organizme koji nas okružuju, a jedan od načina, uz pravilnu prehranu je da živimo u normalnim higijenskim, ali ne sterilnim uvjetima. Dakle, nećemo umrijeti ako koji puta pojedemo kolačić koji nam je pao na pod ili ako narežemo kruh na ne savršenoj čistoj podlozi ili savršeno čistim nožem.

Primjere, možemo nabrajati i nedogled. Ipak, postoje određena mjesta u kuhinji koja mogu biti pravi mali rasadnici vrlo opasnih mikroorganizma, koji itekako mogu biti opasni za zdravlje, posebno za malu djecu koja još nisu stekla potreban imunitet.

Razmislite, kada ste zadnji puta obratili pozornost na čišćenje mjesta koja često dodirujete mokrim rukama, odnosno rukama kojima ste netom pripremali hranu...

Ručka od hladnjaka

Mikrobi koji žive u mesu i drugoj hrani gotovo uvijek se mogu naći na ručki od hladnjaka, jer pripremajući određene vrste jela, često posežemo u hladnjak, bez da operemo ruke. Isto vrijedi za bilo koje ručke u kuhinji, makar su prema iskustvu najizloženije one na hladnjaku i mjestima gdje se u kuhinji drže prehrambene namirnice. Po nekoliko puta se vraćamo na isto mjesto i dodirujemo ga, a da uopće ne razmišljamo da se tamo već nalaze bakterije od prethodnih dana i tjedana. Ne vjerujemo da netko čisti ta mjesta na dnevnoj, tjednoj, pa čak i mjesečnoj bazi, osim ako nisu vidljivo zaprljana.

Najlakši način kako spriječiti takvo širenje mikroba natrag na ruke, hranu i druge kuhinjske elemente je da prije dodirivanja operete ruke običnim sapunom i trljate 15 sekundi u toplijoj vodi i zatvarajte pipu bez njenog dodirivanja - zatvorite ju laktom ili ako baš morate prstima, preko papirnatog ručnika. Naravno, nemojte zaboraviti na redovito dezinficiranje nabrojanih „kritičnih“ mjesta u kuhinji.

Kuhinjske krpe

Bez njih jednostavno ne možemo. Gotovo neprestano su nam u ruci kada smo u kuhinji, jer njima brišemo ruke, kuhinjske površine, suđe, pridržavamo vruće lonce i nevjerojatno je da svi mislimo kako su čisti, ako ne vidimo vidljive znakove zaprljanja... Naime, kuhinjske krpe i ručnici su jedan od najvećih rasadnika različitih bakterija i mikroba. Kada i s njima brišete čisto suđe i čiste ruke, zbog vlage koja se zadržava na njima i topline koje vlada u kuhinji, bakterije se vrlo lako počinju u njima razmnožavati. Zapamtite, ako je nešto čisto nije sterilno, pa tako ni vaše ruke, posuđe i kuhinjske površine.

Najjednostavniji način kako biste spriječili širenje mikroba po svim dijelovima kuhinje je da ih mijenjate svaki dan, i kada ih perete, neka to bude na najmanje 60º, najbolje 90º Celzijusa. Zato za svakodnevnu upotrebu nabavite obične pamučne kuhinjske krpe, koje možete prati na tako visokim temperaturama.

Spužvica za pranje suđa

Samo zato jer spužvica izgleda čisto, ne znači da je čista. Baš suprotno, spužvica je jedna od najprljavijih predmeta koji se nalaze u kuhinji.
Jedna od najvećih grešaka koje ljudi rade kada je u pitanju upotreba spužvice za suđe, je da s njome ribaju sudoper, a nakon toga s istom spužvom brišu radnu kuhinjsku površinu. Naime, sudoper je ultimativno najprljavije mjesto u kuhinji, zbog vode i svega što se u njemu plavi i pere. Sa sudopera, bakterije vrlo lako pređu na spužvicu, a sa spužvice na radnju kuhinjsku površinu - najučestalije bakterije su E. coli i salmonela.

Kako biste spriječili širenje bakterija, osim izbjegavanja spomenutih radnji, redovito mijenjajte spužvice ili ih pak kuhajte u vreloj vodi s deterdžentom, što će ubiti sve mikrobe. Također, svaki puta nakon korištenja spužvice dobro ocjedite vodu iz spužvice i stavite ju na rub sudopera neka se suši. Naime, voda je savršeno mjesto za razvoj različitih bakterija, mikroorganizama i općenito nakupljanje različite prljavštine i masnoća.

Kuhinjski sudoper

Došli smo i do posljednjeg velikog rasadnika bakterija i gljivica, a to je sudoper, odnosno odvod od sudopera. U načelu, većina se vodi pravilom ono što ne vidim, ne postoji. No, upravo se u odvodima nakupljaju najopasnije bakterije i drugi mikroorganizmi, zatim različite vrste gljivica, pljesni koje se vrlo lako mogu početi širiti i izvan odvoda i to prema sudoperu. Osim toga, i sam sudoper je zbog pranja i ispiranja koja se odvijaju u njemu izložen je neprestanom razvijanju mikroorganizama koji se razvijaju i hrane, ostacima hrane i vode.

Jedan od načina da spriječite širenje bilo kakve zaraze i klica, te razvoj neželjenih „gostiju“ u odvodima da jednom tjedno zavrijete vodu u najvećem loncu i izlijete ju niz odvod. Vrela voda će ubiti brojne štetne mikroozranizme. Također, preko noći u odvod izlijte solnu kiselinu, te ujutro pustite vruću vodu da sve isperete. Pazite kako rukujete sa solnom kiselinom.
Share this article :

Objavi komentar