Home » » Što s neželjenim poklonima?

Što s neželjenim poklonima?

Written By Admin on srijeda, 16. siječnja 2013. | 05:26


Nitko ne kaže da ih morate skupljati u kući, postoje načini kako ih se korisno "riješiti"

Što napraviti s neželjenim poklonima?

Nitko ne kaže da ih morate skupljati u kući, postoje načini kako ih se korisno "riješiti"

Sada su se već slegnuli dojmovi od nedavno minule blagdanske sezone. Takozvano vrijeme darivanja svake godine donese nam poklončiće (velike ili male, ovisno o mogućnostima) kako one željene tako i one malo manje željene. Znam, znam... O darovima se nikada ne bi trebalo govoriti loše, no ako ste  vi sretnica kao ja onda često znate dobiti svakakve stvari koje vam uopće nisu potrebne, znate da ih nikada nećete nositi/upotrijebiti/držati na polici da ih svi vide.

Svake godine tisuće i tisuće kuna potroše se na neželjene poklone, ali to ne znači da vi vaše neželjene poklone morate sakrivati negdje na tavanu ili u podrumu ili pak da ih morate baciti.

Postoji nekoliko opcija što napraviti s poklonima, a to ovisi i o tome što ste dobili. Koja je najbolja opcija za vas sami ćete morati odlučiti...

Zamijenite poklon: ok, ovo je malo komplicirano – zato jer će vam u velikoj većini slučajeva biti potreban račun da biste zamijenili stvar koju ste dobili. A to znači da ćete morati odigrati kartu iskrenosti osobi koja vam je poklonila taj dar. Naprosto recite da vam to što ste dobili ne odgovara. Primjerice ako je riječ o odjevnom predmetu – možete reći da veličina nije u redu ili da upravo to već imate u toj boji, pa biste rado zamijeniti. Ovu taktiku preporučamo primjenjivati samo za osobe s kojima ste si toliko bliski da se neće uvrijediti ako poželite zamijeniti.

Prodajte: bilo da je riječ o prodaji nekom za koga ste sigurni da će taj neželjeni poklon htjeti kupiti ili još bolje prodajte ga putem interneta (Njuškalo, ili čak eBay ili Amazon). Ako nemate baš velikog iskustva s prodajom (ili zamjenom) stvari na internetu zamolite neku svoju prijateljicu ili poznanicu da vam pomogne. S dolaskom krize ljudi se sve češće okreću prodaji stvari koje su im suvišne, a čak i ako ne povratite punu cijenu - svejedno je, jer je bilo što bolje od toga da vam ta stvar stoji u kući i skuplja prašinu. Ako je riječ o odjeći ili obući – možete je pokušati prodati u "second-hand" dućan.

Darujte nekom drugom: kaže se da se poklonjeno nikada ne smije dalje poklanjati. Međutim tko god da je smislio to nepisano pravilo očito nije živio po načelima feng shuia (i ne nakupljanja previše stvari). Ako znate da je taj poklon baš kao stvoren za nekoga drugoga, nema ničeg lošeg u tome da taj poklon "proslijedite" dalje, samo pripazite da ta osoba koja vam je darovala ne sazna.

Donirajte: kad sve ostalo propadne, uvijek poklon možete donirati tako da ga može uzeti onaj kojem je potrebniji nego vama. Stvari možete donirati u Caritas, Crveni križ ili pak direktno nekoj udruzi, domu za nemoćne ili napuštenu djecu. Tako ćete učiniti i dobro djelo, a priliku iskoristite da pročeprkate po ormarima i da pronađete još nešto što možete dati onima kojima je potrebno.

Dok pokušavate odlučiti što napraviti s neželjenim poklonima imajte ovo na umu: probajte ih se riješiti što prije. Što duže ih zadržavate u svom domu, to će oni postajati dio  vaše prenatrpanosti  nepotrebnim stvarima.

Što vi radite s neželjenim poklonima? Podijelite s nama svoje "taktike" za rješavanja nepoželjnih poklona...
Share this article :

Objavi komentar